Óraszíj útmutató

Rengeteg óraszíj típus készült a világtörténelem során, melyek a napjainkig is közkedvelt kiegészítői a legtöbb óraszeretőnek. A gyakran feltett kérdésekre válaszolván összeszedjük egy átfogó leírásban, hogy miben különböznek egymástól az óraszíjaink.

Bőr óraszíj

Már önmagában a bőr óraszíj kategóriában is rengeteg változat és stílus létezik, de talán a két legfőbb kategória design szempontjából a "klasszikus" és "vintage". A klasszikus szíjak varrása általában a szíj szabását/formáját követi körbe, ezzel egy elegánsabb vonalat adva. A vintage szíj ezzel szemben a két végén elhelyezett díszítő varrással van ellátva. Jellemzően az óratok felőli oldalon 1-1 fonal látható a két szélen és a csatt felőli végeken pedig egy "V" alakú díszvarrás.

Bőr óraszíj strap.hu

 

A bőr óraszíjak általában nem vízbarát termékek, így pancsikolni nem érdemes benne.

Nézd meg a bőr óraszíjainkat!

NATO óraszíj

A név eredete a military felhasználásából ered, mivel többek között NATO katonáknak fejlesztették ezeket a szíjakat. A duplán bújtatós design hatalmas előnye, hogy szinte lehetetlen, hogy leessen az óra a kezünkről. Ha az óratok fülei közül kitörik a szíjtartó stift, a másik oldalon lévő megakad a NATO óraszíj alsó felében. Hát nem praktikus? :) További előny, hogy végtelenül kényelmes, bírja a vizet és szinte minden órához párosítható stílusban. Apró hátránya viszont az, hogy az óra alatt 2 réteget kell átbújtatni, tehát a szíj vastagságától függően 2-4 mm-t dob az óránk magasságán. Anyagfinomság tekintetében vannak variációk, de funkcionalitásra mind megegyező.

NATO óraszíj a strap.hu-tól

 

Nézd meg a NATO óraszíjainkat!

 

Perlon óraszíj

A 20. század elején kifejlesztett szíj típus az Eulit német gyártónak köszönhető. Érdekessége a szövésben és anyagban rejlik, amely egy folytonosan ismétlődő, finom és levegős mintázatot mutat. A perlon óraszíjak általában egyetlen anyagból készülnek, amely végére a csatt bújtatással kerül fel, amit bármilyen méretű csuklóra rá lehet igazítani. A NATO szíjakkal szemben ez puhább érzetet ad a csuklón és a vékony anyagnak köszönhetően az óra magasságát sem dobja meg túlzottan. Stílusában annyira semleges, hogy akár sportosabb órákhoz is használható, de öltönyös viselet mellé is simán elfér. A perlon óraszíjaknál is természetesen sokféle anyag közül választhatunk, ennek minőségét nagyjából az adott szíj ára indikálja.

Nézd meg a perlon óraszíjainkat!

folytatás hamarosan....