Szabadság: Július 5-15! Rendelések feldolgozása: Július 16-tól

Óra biográfia: Ligetfalvi Viktor, a Kronométer.hu alapítója

Örömmel indítjuk útjára az "Óra biográfia" sorozatunkat, amelyben hazai óraszeretők, gyüjtők történeteit és darabjaikat mutatjuk be. Első alanyunk a Kronométer.hu alapítója és tulajdonosa, Ligetfalvi Viktor.

 Strap.hu Óra biográfia Kronométer

Szia Viktor,

Mondj pár szót magadról, hogyan kerültél bele az órás világba?

16 évesen indultam el az "órabuzéria" rögös útján, amikor megvettem első saját órámat, egy szkelettált számlapos automata Swatchot. Sokáig csak nézegettem a szebbnél szebb órákat, aztán 5-6 éve elkezdtem egyre mélyebbre és mélyebbre merülni a részletekben, majd '16-ban felfedezve azt, hogy online, magyar nyelven egyetlen oldal ad információkat órákról, de akkor még elsősorban low-range japán darabokról, és nincs egy tényleg szinte mindent átfogó órás oldal, elkezdtem a kronometer.hu-t előkészíteni. Már egy éve működik a magazin, szorgosan dolgozom rajta, egyre olvasottabb, és ahogy a mondás tartja, rám is igaz: jó pap holtig tanul.

Strap.hu óra biográfia

Mi jelenleg a kedvenc, mindennapi órád? Miért?

Egyetlen saját, mindennapi órám van, egy 1991-es Rolex Datejust ref. 16220. 2015 karácsonyakor vettem, eléggé lelakva, szépen felújíttattam, és azóta a legjobb döntésemnek tartom. Egy klasszikus. Olyan klasszikus, ami a kezdetek óta alig változott, és mégsem lehet azt mondani, hogy ódivatú. Nem véletlen született róla kétrészes típustörténet. Egyik a kevés típus közül, ami megfelelő 36 milliméteres méretben. A szerkezete hiába harminc éves már, mégsem elavult. A sunburst számlap mindig más, nem lehet megunni. És az ember életében vannak állomások, amik sokat jelentenek neki. Ilyen lehet az első szerelem, a(z első) diploma, első szakmai elismerés, első Rolex...

Strap.hu óra biográfia

Mit tartalmaz még a gyűjteményed? Vannak már megszerzett "Holy Grail" darabok? Írj kérlek pár szót róluk.    

Korábban mindig beleforgattam több darabot egy drágábba. Például két darab Citizen 67-9119-et adtam el, hogy vehessek egy Seiko 6138-8020/8050-et. Aztán ez a Seiko ment el, hogy legyen Seamaster, és a Seamaster, hogy legyen Datejust. Bár azóta jöttek-mentek olyan órák, amik egy részét megbántam már, hogy eladtam, mint például Omega Constellation 1502.40, vagy Fortis Official Cosmonauts Automatic, vagy, amit nagyon szerettem, az Omega Seamaster GMT, de a Datejust mellett egyiket sem hordtam igazán, és úgy gondoltam, hogy jobb helyen lehetne egy olyan valakinél, aki jobban szeretné, akinek fontosabb darab lehet a gyűjteményében, mint nekem. Az itthon tovább adott órák jelentős részének ismerem azóta is a tulajdonosait, és látom, hogy jól döntöttem annak idején, nekik tényleg többet jelent. Egy szóval válaszolva: nincs gyűjteményem.

Strap.hu Óra biográfia

Strap.hu óra biográfia

Mi a következő kiszemelt, melyet muszáj lesz beszerezni?

A Seiko SNE498 és a Tudor Black Bay Fifty-Eight. Ebben a sorrendben. Remélem még idén. 

Strap.hu Óra biográfia

Strap.hu óra biográfia

Volt olyan vásárlásod, amelyet nagyon megbántál? Mi volt az és miért?

Igen, 2014 tavaszán vettem egy vadonatúj fényevő Citizent. Két hét után éreztem, hogy nem én vagyok, majd két hónap után buktam rajta közel 40%-ot. Azóta megfontoltabban vásárlok. Nincs baj az Eco-Drive Citizenekkel, csak nem az én világom.

Kedvenc márka és Holy Grail?

Nincs egyetlen kedvenc márka. Nagyra értékelem a Jaeger-LeCoultre történelmét, tudását és modelljeit, és a Rolex márkapolitikáját/arculatépítését, mindenkori minőségét, bár, amit az elmúlt két-három évben kezdtek csinálni az acél modellek csökkentett gyártásával/ visszatartásával, az nagyon nem szimpatikus. A Vacheron Constantin művészi módon készített óráit, a "Metiers d'art" sorozatot nagyon fontosnak tartom és a modern kori óragyártás filozófiai megmentőjének gondolom a Grand Seikot. A H.Moser & Cie pedig megtestesíti számomra a valódi manufakturális svájci órát és a szükséges, de ritka svájci önkritikát
Nyilván vannak álomórák, mint a H. Moser&Cie Endevour Perpetual Calendar Concept Funky Blue számlappal, vagy a Vacheron Constantin Metiers d'art Les Aerostiers bármely darabja és nagyon szeretnék egyszer egy percütős órát, de nem látom jelenleg azt, hogy mostanában 15-30 millió forintot tudnék erre költeni. Egy hetvenes évekbeli plexis Rolex Submariner 1680 NOS állapotban szintén nagy vágy, de azért bilibe nem lóg a kezem.

Mi volt a kedvenced a  Baselworld 2018 bemutatott órái közül?

Extrémebbek közül a Ferdinand Berthoud 1785, a "földhözragadt" darabok közül pedig az emlegetett Tudor BB '58 személyes kedvencem lett, a Nomos Autobahn szintén,de a Sinn 103 Sa B E is egy olyan darab, ami magával ragad.

Strap.hu Óra biográfia

 

A következő alkalom egy orosz órákkal teletűzdelt biográfiát hozunk nektek. Ha szeretnéd nyomon követni az újdonságokat és elsőkézből hallani az újabb biográfiákról, akkor kövess minket facebook-on!

 Strap.hu 2018 óraszíjak

Strap.hu perlon és nato óraszíjak

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published