Óra biográfia III. : Taliga Tamás, a Werk Mania alapítója

A harmadik alkalommal Taliga Tamással, a WERK MANIA és Nagymutató blog alapítójával beszélgetünk, aki elmeséli hogyan szeretett bele a japán óragyártók úttörőjébe, a Seiko-ba.

Szia Tamás,

Kérlek mondj pár szót a Werk Mania alapításáról és arról, hogy honnan indult nálad az órák szeretete?

Utólag visszatekintve a korabeli fotókon is jól látszik, hogy már 10 éves koromban is minden képen van óra a kezemen, az első “komolyabb” darabot (a nagypapa óráját) is már kisiskolás koromban hordtam, míg el nem hagytam…

Az órák mindig jelen voltak az életemben, jó pár évre csillapodott a szenvedély, majd a kilencvenes évek közepén megláttam egy kirakatban egy Seiko 5 automatát és elvesztem. Nagyon hosszú időn át ez volt az egyetlen órám, és mint ez a típus annyi embert, engem is hibátlanul szolgált:

A japán órák szeretete valószínűleg itt csípődött be, majd ahogy elkezdtem egyre többet foglalkozni velük, ez a szeretet tiszteletté mélyült.

A WERK MANIA oldalát 2015-ben alapítottam, ekkor még nem volt teljesen letisztulva, mit is várok el tőle, de remek módja volt a munkám és a hobbim ötvözésével valami olyant teremteni, ami értéket ad.

Bár az oldal csak az alsó-középkategória japán és német (illetve újabban svéd) típusaival foglalkozik, a kronometer.hu svájci és felső kategóriás szaktudásával kiegészítve már nem marad lefedetlen terület a hazai órakedvelőknek, ha infókra vagy akár konkrét tesztekre vágynak.

Mi jelenleg a kedvenc, mindennapi órád? Miért?

 Ez nem egyszerű kérdés, egy kedvenc soha nincsen. Különböző helyzetekre különböző típusok vannak, de még évszakok szerint is változik, melyek vannak többet a csuklómon.

Mostanában sokat hordom a Kronaby két modelljét, ezek kényelme és a plusz funkciói könnyen ellustítják az embert, de ugyanakkor sokat segítenek is a mindennapokban.

 

Mit tartalmaz még a gyűjteményed? Vannak már megszerzett “Holy Grail” darabok?

Hát vannak japánok, és újabban a svédek. A nagy klasszikusok diver vonalról be lettek ikszelve, és (terveim szerint) bérelt helyük van a dobozban: Seiko Monster első generációs, Seiko SKX007, Seiko 5 (ez konkrétan az a darab, amit 1995-ben vettem első automataként), de van ott még egy Mako II Pepsi és Orient Multi-Year Calendar is, ez utóbbi a hetvenes évekbeli hazai vásárlás volt, a tulajdonosa szerint abban az időben több havi fizetésébe került.

Valamennyi vintage darab teljesen felújított állapotban van, ezeket csak ritkán sétáltatom meg.

Mi a következő kiszemelt, melyet muszáj lesz beszerezni?

 Jelenleg nincsen semmi a radaron, de több darab is impulzus vásárlás volt (a Monster és a Mako II is), így nem lehet tudni, holnap nem jön-e szembe egy kihagyhatatlan vétel.

Volt olyan vásárlásod, amelyet nagyon megbántál? Mi volt az és miért?

Olyan, amit nagyon, nem volt, általában vagy tudatosan keresek egy típust, vagy egy ismert és szeretett típus jelenik meg a látóteremben, így komolyabb hülyeséget eddig sikerült elkerülni.

A teljes igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy ebben a kategóriában, melyben a WERK MANIA utazik, nehéz rossz üzletet kötni.

Mi az abszolút kedvenc márka és Holy Grail?

Ha az oldalból nem derülne ki, a kedvenc márka a Seiko, de általában a japánok is közel állnak hozzám, csak eddig elkerült a Citizen és a Casio, talán egy-egy modelljük fordult meg nálam.

A nagy álom nem a Grand Seiko ennek ellenére, hozzám a Seiko nagyágyúi közül az Astron áll a legközelebb, ez mindenképpen rajta van a listán, de egy Cocktail Time Manhattan is biztosan érkezni fog egyszer, remélem.

Mi volt a kedvenced a  Baselworld 2018 bemutatott órái közül?

A Baselworld 2018 kedvence nekem nem egy óra volt, hanem a Seiko sajtótájékoztatója. Jó volt látni azt a fegyelmet és alázatot, amivel a japánok közelítik meg az óragyártást, és a japán humor sem mindennapi, ebben is volt részünk.

Az órák közül (ha maradunk a Seiko most bemutatott modelljei között) nekem az SLA019 volt a kedvenc, úgy sikerült újat hozni, hogy közben minden maradt a régiben.

A másik nagy kedvenc a Nomos Autobahn, ez közelebb áll hozzám, mint a csillogás és a luxus.

Köszönjük Tamásnak a japán front bemutatását!

Strap.hu 2018

Strap.hu óraszíj perlon nato bőr


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published