Óra biográfia II. : "Oroszországból szeretettel"

Az Óra biográfiát Lefor Gyulával és szovjet orientált óráival folytatjuk, amely tökéletesen bemutatja az egykori orosz óragyártás aranykorát. Finom vonalak, kerek mutatók és enyhén brutalista formák.

Strap.hu óra biográfia óraszíj raketa


Kedves Gyula,

Meséljem magáról egy kicsit, hogyan került bele az órás világba és honnan a szovjet vonal?

Lefor Gyula vagyok és körülbelül 3 éve gyűjtöm a szovjet karórákat. Első alkalommal az egyik kedves ismerősömnél láttam régi Poljot öltönyórákat és nagyon megtetszett az órák tiszta vonalvezetése, látványos egyszerűsége, stílusa. Akkor határoztam el, hogy egyet szeretnék én is, aztán kicsit több lett belőle. 🙂

Strap.hu óraszíj nato perlon raketa óra biográfia

Strap.hu óraszíjak bőr nato perlon

Mi jelenleg a kedvenc, mindennapi órája?

Szeretem a változatosságot, nincs mindennapos órám, szinte mindig másikban indulok útnak. Kevés kivétellel mindegyiket használom a gyűjteményemből. Persze vannak aktuálisan kedveltebbek, de nagy kedvenc nincsen. Arra az esetre, ha nagyon esik az eső egy mostani gyártású Amphibiát tartok, sajnálnám a szép régieket eláztatni.

Mit tartalmaz még a gyűjtemény és miért pont Rakéta?

A gyűjteményem nagy része Raketa karórákból áll, még a szovjet időkből. Természetesen van egy pár más típus is, mint Poljot, Pobeda, Slava vagy éppen az egyik leglaposabb szovjet típus egy Vimpel is. Ugyanakkor megbújik egy japán Seiko illetve a svájciakat képviselve egy Doxa illetve egy Marvin is. Az első óra a gyűjteményemben, egy Raketa volt és ez nagyon meghatározó volt számomra. Szeretem a Raketa sokszínűségét, változatosságát.

Strap.hu nato és perlon óraszíj

Strap.hu nato és perlon óraszíjak

Mi a következő kiszemelt, melyet muszáj lesz beszerezni?

Nehéz kérdés, mert kiszemelt mindig akad, de a beszerzését sok minden befolyásolja, köztük anyagiak is. A Raketa típuson belül nagy kedvenceim a 2603-as szerkezettel szerelt alsómásodperces órák, melyből van egy ritka típus, a nagy 12-es, talán őt szeretném egyszer birtokolni leginkább.

Strap.hu óraszíjak bőr nato perlon

Strap.hu óraszíjak bőr nato perlon

Kedvenc márka, gyártó? Oroszokon túl is van hőn áhított darab?

A Raketa gyár története nem mindennapi, a legrégebbi gyár Oroszországban, Nagy Péter alapította 1721-ben, persze akkor még nem órákat gyártottak benne. Sokan nem tudják, de a kevés óragyárak egyike, ahol minden házon belül készül az órákhoz, mind a mai napig. Szóval a történet, az óráik változatossága sokszínűsége ragadott magával azt hiszem, így lett nagy kedvenc nálam a Raketa. Olyan szinte ikonikus órákat készítettek, mint az Atom (manapság Yalta), Copernicus, Perpetual calendar, Big Zero, 24 órás stb. stb.. Azt gondolom a szovjet óragyártáson belül nem volt másik ilyen sokrétű designnal rendelkező óragyár. Más gyártótól jelenleg nincs hőn áhított darab, ami volt az már teljesült.

Strap.hu óraszíjak bőr nato perlon

Strap.hu óraszíjak bőr nato perlon

 
Vannak megbánt vásárlások? Mi volt az és miért?

Az óragyűjtés nehéz terep, főleg kezdőként. Hiába próbál az ember mindenre figyelni, kezdetben nincs meg a tudás ahhoz, hogy kiszűrjük a LEGO-zott, több darabból összeszedett és hangzatos nagy ívű szövegekkel reklámozott órákat. Annak idején egy ilyenbe sikerült belelépnem nekem is. Nagyobb összeget adtam egy ilyen óráért, ezt megbántam mindenképpen, de azt gondolom a tanulási folyamathoz mindenkinek kell egy-egy ilyen pofon a gyűjtői útján. Talán ez az, amit először el kell mondanunk kezdő gyűjtőtársainknak, erre mindenképpen figyeljenek.

Köszönjük szépen Lefor Gyulának a közreműködést, gyönyörű órák!

A következő alkalommal a Werk Mania-val ülünk le egy rövid beszélgetése. Ha szeretnéd nyomon követni az újdonságokat és elsőkézből hallani az újabb biográfiákról, akkor kövess minket facebook-on!

Strap.hu bőr nato perlon óraszíjak

 

 Strap.hu 2018 óraszíjak


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published